Het enige bewijs dat jouw speech niet inspireerde. (geldt ook voor keynote)
Jouw verhaal naar een hoger niveau
22 Februari 2019 - Categorie algemeenLinksom of rechtsom: soms 'moet' je gewoon een speech houden. Misschien zelfs wel professioneel. Dus, dat je 'KeyNote Speaker' bent op een congres, seminar of ondernemersbijeenkomst.
Maar hoe weet je of jouw speech wel of niet inspireerde?
Het antwoord is niet zo heel ingewikkeld...
Als jij na afloop van je speech NIET wordt gevraagd om diezelfde speech elders nóg eens te doen, dan was je speech NIET INSPIREREND genoeg.
Klinkt hard en direct, maar het is wel zo.
Natuurlijk gaat deze prikkelende tekst verder onder het plaatje
Want, jij wilt toch ook met je speech de wereld verbeteren? Of, althans een stukje van de samenleving.
Of... laten we het eens wat kleiner maken: als jij een toespraak(je) houdt voor het managementteam van het bedrijf waar je werkt (Je hebt immers een goed plan!), dan wil je toch resultaat zien? Met andere woorden: je speech moet de aanleiding zijn voor een vervolggesprek. De baas moet jou uitnodigen op zijn kantoor om verder van gedachten te wisselen. Als dat niet gebeurt, dan was jouw speech niet succesvol.
Natuurlijk gaat deze prikkelende tekst verder onder het plaatje
Professional Speakers?
Veel mensen denken tegenwoordig dat ze 'professional speakers' zijn. Maar velen hebben er nooit over nagedacht hoe ze een serieuze en veelgevraagde opiniemaker (in hun branche bijvoorbeeld) zouden kunnen worden.
Kijk maar eens naar al die ZZP'ers in Nederland die zichzelf zó geweldig vinden dat ze op hun eigen Linkedin-profiel hebben genoteerd dat ze 'KeyNote-Speakers' zijn. Wel, de vraag is natuurlijk of je echt een 'KeyNote Speaker' bent als je maar één keer per jaar ergens een keer je kunstje kunt doen.
Nee.
Natuurlijk niet.
Je bent pas een serieuze 'KeyNote-Speaker' of 'Professional Speaker' als jouw speech - waar dan ook - meerdere speechopdrachten oplevert.
Niets meer. En nooit iets minder.
Natuurlijk gaat deze prikkelende tekst verder onder het plaatje
De hoogste tijd dus om aan je intrinsieke speechkwaliteiten te werken. Ben je er wel bewust van dat alles mag misgaan in een speech, maar juist dat ene belangrijke aspect niet.
Heb je jezelf wel eens de volgende vragen gesteld?
-
Heb ik wel flair?
-
Lever ik prikkelende inspiratie?
-
En, heb ik de argumenten van mijn verhaal wel strategisch op orde?
Je weet toch dat je in bepaalde functies gewoon verbaal vaardig moet zijn om succes af te dwingen?
Sorry hoor...
Oké. Dit stukje was misschien best wel een beetje streng geschreven. Sorry daarvoor.
Maar wij geloven in mensen die 't aankunnen en deze kritische noot van ons willen omzetten in het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen. Zoals het trainen van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren en de Kunst van het Overtuigen.
Je raadt het al:
Dat alles doen we bij de leukste debatclub van Nederland; Dé Nederlandse Debatclub.
Onze superleuke leden willen graag een keer kennismaken met jou.
Doe je een keertje geheel kosteloos mee aan een clubavond?
Je bent van harte welkom! Je kunt je meteen aanmelden!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Founder / Dagvoorzitter / Debatleider / Chairman Round Tables / Trainer
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
LEESTIP:
Als je het bovenstaande blog interessant vond, dan weten we zeker dat je het volgende blog ook interessant vindt. We hebben op een rijtje gezet wat mensen echt het aller-aller-aller-allerengst vinden als ze een groep moeten toespreken. (Met 5 praktische tips om het juist minder eng te vinden!)
Een speech met impact die de media haalde! Zo goed zelfs dat de auteur van dit stukje de volgende ochtend meteen in diverse radioprogramma's zijn verhaal verder mocht toelichten. En, wat hij deed tijdens de speech, haalde de volgende dag ook enkele kranten. De boodschap was dus goed overgekomen. Overigens was er ook verontwaardiging over de boodschap maar ja, dat weet je... in een speech moet ook een stevig statement zitten! Kom daarom langs op één van onze clubavonden in Amsterdam. Doe dan meteen mee aan een debat- en speechtraining. Niet alleen de auteur van dit stukje maar ook alle andere superleuke leden kijken er naar uit om kennis met jou te maken. |
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.