Hoe word je de baas van je eigen gedachten tijdens een discussie of debat?
Weg met de breinchaos!
25 Augustus 2022 - Categorie algemeenJe herkent het volgende vast wel. Je voert een stevige discussie, bijvoorbeeld op het werk met een collega of met je baas. En dan ineens wordt het een verhit debat. Misschien zelfs emotioneel. Maar je merkt vooral dat je niet altijd zegt wat je had willen zeggen en dat je ook nog eens zonder structuur reageert op wat de ander je zegt.
Eigenlijk ontdek je dat je niet zult overtuigen.
Wat een gemiste kans!
Want, je wéét wel dat je gelijk hebt. Maar je krijgt géén gelijk.
Kortom: je voelt dat je niet meer de baas bent van je eigen gedachten.
De chaos tussen je oren overheerst.
Vervelend.
Maar je bent niet de enige.
Integendeel.
Heel veel mensen die bijvoorbeeld 's avonds laat nog eens terugdenken aan de eerder die dag gevoerde discussie, concluderen dat ze veel dingen hebben gezegd die ze beter niet hadden kunnen zeggen en de dingen die ze niet hebben gezegd, beter wél hadden kunnen zeggen. Of, dat ze dan 's avonds plots wel de nieuwe (sterke) argumenten weten.
Maar ja, het moment waarop het er toe deed is voorbij. En dat is te laat.
Hoe zorg je er voor dat dit jou een volgende keer niet overkomt en dat je wel je punt effectief scoort tijdens een discussie of debat?
Wel, het antwoord is niet zo heel ingewikkeld.
Natuurlijk kunnen we je zeggen dat je ‘gewoon’ lid moet worden van Dé Nederlandse Debatclub. Want, dáár oefenen we al vanaf 2013 belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, jezelf presenteren en de kunst van het overtuigen. Meters maken, meters maken en nog eens meters maken. Dat doen we in heleboel verschillende formats en met verschillende aandachtspunten.
Maar, het allerbelangrijkste is dat we daarbij continu terugvallen op de vaste structuren van een debat of discussie.
Want, ja… die bestaan!
Zelfverzekerdheid
Zodra je die structuren goed in de smiezen hebt, zul je merken dat jouw inbreng in een discussie of debat kwalitatief beter wordt. Zo ga je bijvoorbeeld betere en kritischere vragen stellen. Je voelt dat je jouw gesprekspartner (debatopponent) niet meer zo makkelijk laat wegkomen met alles wat wordt gezegd. Bovendien geeft het trainen van je debatvaardigheden een boost aan je eigen zelfverzekerdheid en assertiviteit. Je weet namelijk veel beter de richting die je op gaat met alles wat je zegt en waar je op reageert.
Zo kun je bijvoorbeeld werken met de tien stappen van De BetoogLadder.
Deze is misschien wel de belangrijkste basis voor een goed debat van jouw kant. Maar ook weet je veel beter waar een goed argument aan moet voldoen! Zo moet een argument waar, belangrijk en relevant zijn.
Maar, dat wist je al, toch?
Met andere woorden: lid worden van de grootste debatclub van Nederland is dus best wel een goed idee. Of, als je daar geen zin in of tijd voor hebt... geen probleem! We hebben sowieso nog een leuke leestip voor je.
In dit blog hebben we echter ook nog een paar praktische tips voor jouw voorbereiding:
-
Schrijf van te voren op wat je wilt bereiken met de komende discussie. Daardoor ga je automatisch al beter nadenken over het gesprek dat je gaat voeren.
-
Noteer drie dingen die je linksom of rechtsom sowieso gezegd wilt hebben tijdens het debat.
-
En, weet je ook waarom je die drie dingen linksom of rechtsom sowieso gezegd wilt hebben? Waarom zijn die dingen (blijkbaar) zo belangrijk?
-
Verplaats je bovendien in de gedachten van je aanstaande debatopponent. Wees even de advocaat van de duivel. Wat zouden de antwoorden kunnen zijn op alle mogelijke vragen die aan jou gesteld kunnen worden?
-
Wat wil je sowieso niet zeggen?
Oké, deze 5 punten zijn weliswaar best nuttig om wat meer de baas te worden van je eigen gedachten. Ze zijn ook echt wel een eerste stap op weg naar méér overtuigingskracht, maar ze zijn uiteraard ook wat kort door de bocht. Want, uiteindelijk is het ook een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Nou ja, je begrijpt het al: dat oefenen kan bij … de leukste debatclub van Nederland.
Wanneer zien we je voor een gratis kennismakingsdeelname?
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.