Waarom is het risicovol om tijdens een discussie een voorbeeld in te brengen als argument voor jouw gelijk?
Voorkom dat jouw voorbeeld een losse flodder blijkt
31 Maart 2023 - Categorie algemeenAls je met elkaar discussieert of debatteert, dan wil je uiteindelijk overtuigen. Of plat gezegd: je wilt je gelijk halen. Want… jouw oplossing, jouw visie, jouw gedachten zijn gewoon beter dan die van de ander, je gesprekspartner.
Natuurlijk zorg je er voor dat je argumenten op orde zijn. En dat je die kunt onderbouwen.
De vraag in dit blog is echter of het slim is om tijdens je overtuigende verhaal een voorbeeld of anekdote in te zetten als ondersteunend argument voor jouw gelijk?
Het antwoord is ‘Ja’.
Maar het antwoord is tegelijkertijd ook ‘Nee’.
Oké, we leggen hieronder uit hoe dát precies zit.
Over de 'JA'
Het antwoord is 'JA' om aan je gesprekspartner te laten zien dat je ‘een punt’ hebt. Stel je eens voor dat je met iemand in gesprek bent over het thema overgewicht. Jij wilt obesitas voorkomen. Je wilt aantonen dat een te hoog BMI letterlijk ongezond is.
Je zegt dan: “Mijn tante had een BMI van 32, ze was veel te zwaar en daardoor kreeg ze het aan haar hart. Ze is veel te vroeg gestorven. Ze werd maar 64 jaar.”
Nou, prima voorbeeld.
Je kunt op deze wijze ook echt wel bewustzijn creëren dat (in dit geval) overgewicht tot serieuze problemen kan leiden. En ja, het kan de ander ook echt wel overtuigen dat die in actie moet komen.
Over de 'NEE'
Maar het antwoord is ook ‘NEE’. Want, tegenover elk voorbeeld kan een ander voorbeeld worden ingebracht dat uiteindelijk net zo veel waarde kan hebben.
Als we voortborduren op het voorbeeld van ‘die tante, die een BMI van 32 had’, dan kan degene, die overtuigd zou moeten worden, ook simpelweg een ander voorbeeld in het gesprek presenteren.
“Wat erg voor je tante. Maar, mijn oom heeft een BMI van 33. De goede man is nu 88 jaar. En, hij leeft nog steeds. Ondanks zijn hoge BMI!”
Tja, het eerste voorbeeld is weersproken met een tegenvoorbeeld. Het staat in deze discussie 1-1.
Wat nu te doen?
(de concrete tip!)
Als je een voorbeeld of anekdote in een discussie of debat inzet als argument, ter ondersteuning van jouw gelijk, wees je er dan van bewust dat je ook moet kunnen aantonen dat jouw voorbeeld of anekdote representatief moet zijn voor het grote geheel.
Dus, heb meerdere voorbeelden paraat.
Of wellicht kun je algemene (wetenschappelijke) onderzoeken ter sprake brengen die ‘bewijzen’ dat jouw ingebrachte voorbeeld niet alleen in jouw (sociale) omgeving voorkomt maar dat het veel breder in de samenleving aan de orde is. Overigens is het ook van belang om dan goed te kunnen vertellen om welk onderzoek het gaat, wat de onderzoeksvraag was, wanneer dat onderzoek plaatsvond én of het onderzoek breed werd gedragen.
Als je dat kunt, dan sta je sterker in een discussie of debat én is je voorbeeld of anekdote geen losse flodder!
Train jezelf!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam trainen we met vele ambitieuze Young and Old Professionals belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, goed argumenteren, debatteren en jezelf presenteren. Die vaardigheden zijn belangrijk voor Het Echte Leven waar je ook praktische elke dag met grote en kleine overtuiguitdagingen te maken hebt.
Kortom, (leren) debatteren en overtuigen is een boost voor nog meer gezonde en positieve assertiviteit, het hebben van een kritische blik op alles wat in je leven aan je voorbijkomt én meer zelfverzekerdheid.
Je bent dan ook altijd van harte welkom bij Dé Nederlandse Debatclub om een keer geheel kosteloos – ter kennismaking – te komen meedoen.
Ook worden we vaak door het bedrijfsleven, de overheid, politiek en onderwijs gevraagd om superleuke inspirerende workshops en trainingen te geven. Of, wat dacht je van een debattraining als onderdeel van een bedrijfsuitje?
Enfin, wanneer zien we je?
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.