Nieuws
5 verrassende tips voor jouw speech, die je waarschijnlijk nergens anders hoort
Laat niets aan het toeval over want... een speech is ALTIJD een kans!
18 Januari 2025 - Tips
Ook al wil je het niet... soms móet je. Een speech houden. En, ook jij weet: een speech is ook gewoon een kans, want natuurlijk zeg je JA op de vraag of je een speech wilt houden. Maar in deze geldt dan wel: een goede voorbereiding is het halve werk.
Daarbij maakt het niet uit of het om een speech gaat die je voor een volle congreszaal houdt of een speech tijdens de ledenvergadering van de hockeyvereniging waar je lid bent. En, waar je je punt dus wilt maken. Maar hoe....?
In dit blog zetten we 5 verrassende en nuttige tips voor je op een rij.
Scherpe argumenten zijn niet voldoende om een debat te winnen.
Train je executieve vaardigheden
05 Januari 2025 - algemeen
Bij een goed debat denk je misschien meteen aan vlijmscherpe argumenten, overtuigende retoriek en een zelfverzekerde uitstraling. Hoewel die aspecten belangrijk zijn, is er een minder opvallende, maar minstens zo cruciale factor: de executieve vaardigheden.
Executieve vaardigheden zijn mentale capaciteiten die je helpen om doelgericht te werken, je gedrag te controleren en flexibel in te spelen op uitdagingen. In een debat maken ze vaak het verschil tussen 'je punt maken' en echt overtuigen.
Gaan we in 2025 nu eindelijk eens hoofdzaken van bijzaken onderscheiden?
Train je debat- en discussievaardigheden om sneller tot betere oplossingen te komen
03 Januari 2025 - algemeen
Een terugkerende uitdaging – in vergaderingen, discussies op werk, familiegesprekken of zelfs maatschappelijke debatten – is het onderscheid kunnen maken tussen wat er écht toe doet en wat eigenlijk afleidt. De vraag die we onszelf moeten stellen is: gaan we nu eindelijk hoofdzaken van bijzaken onderscheiden? Belangrijk om hier iets over te weten omdat je daarmee sneller betere besluiten kunt nemen.
Nederland heeft geen vuurwerkprobleem maar een opvoedprobleem
Hoe los je dit in een debat op? Waar kies je voor?
02 Januari 2025 - algemeen
In elk debat of discussie speelt framing een grote rol. Framen betekent dat je een onderwerp presenteert binnen een bepaald kader, waarmee je beïnvloedt hoe anderen erover denken. Het draait om de woorden die je kiest en de nadruk die je legt.
Een sterk frame kan de toon van een discussie bepalen en de argumenten van je tegenstander verzwakken. Het is dan ook van belang om ook voor jouw dagelijkse leven iets te weten over wat 'framen' is. En... hoe je je daartegen weert.
Waarom mensen vaak denken dat aannames feiten zijn. Hoe ontdek je dit?
Het recept is kritischer luisteren
29 December 2024 - algemeen
Hoe vaak staan we stil bij de vraag of wat we lezen of horen een feit is of slechts een aanname? Dit is een cruciaal onderscheid, zeker in tijden waarin meningen vaak als waarheid worden gepresenteerd.
We leggen het uit én we geven een concreet voorbeeld waarin de Commissaris van de Koning in Noord-Holland in een opiniestuk een aanname als een feit presenteert. Doe er je voordeel mee want feiten en aannames worden net even iets te vaak door elkaar gehaald.
Waarom een dagvoorzitter nooit om applaus hoeft te vragen voor zijn gasten
5 tips om het publiek wél te laten klappen!
28 December 2024 - algemeen
Als dagvoorzitter of presentator ben je verantwoordelijk voor het tempo, de energie en de sfeer van een evenement. Een veelgemaakte fout die je hierbij kunt maken, is het vragen om applaus voor gasten of sprekers.
Hoewel het goedbedoeld is, kan dit al snel gemaakt overkomen en voelt het publiek zich bijna verplicht in plaats van oprecht enthousiast. Het is jouw taak als dagvoorzitter om het applaus niet te vragen, maar te verdienen door je presentatievaardigheden.
5 tips om géén ruzie te krijgen tijdens het Kerstdiner: hou het gezellig aan tafel!
We vertellen het in EDITIE NL, tv-programma van RTL.
22 December 2024 - algemeen
Het was weer een jaar om nooit te vergeten. Maar ja, we moeten wel weer een beetje fatsoenlijk bij elkaar aan tafel zitten tijdens het Kerstdiner, toch?
Is het dan verstandig om het debat met elkaar aan te gaan? En zo ja... HOE doe je dat dan? We hebben 5 tips op een rij gezet die we bovendien in het RTL programma EDITIE NL mochten vertellen. Kortom, als je nog wat van de Kerst wilt maken... Lees de tips en bekijk onze toelichting die we op televisie gaven!
Iets Presenteren? Doe je dit zittend of staand?
Gelijkwaardigheid en Dialoog versus Overtuigen en Leiden
12 December 2024 - algemeen
Presenteren kan op talloze manieren, maar een belangrijke vraag is: doe je dit zittend of staand? Het antwoord hangt af van je doel. Wil je bijvoorbeeld een gesprek - een dialoog - op gang brengen of wil je jouw publiek overtuigen?
Lees verder in dit blog om te ontdekken welke presentatiehouding het beste past bij jouw situatie. De voor- en nadelen van zittend en staand (en vice versa) hebben we op een rijtje gezet.