Als jij jouw gelijk wilt halen, als jij de DEAL wilt sluiten, weet dan het verschil tussen dialoog, discussie en debat!
De weg naar draagvlak voor jouw plannen en ideeën
28 Februari 2021 - Categorie algemeenAls jij wilt overtuigen, of als jij gelijk wilt krijgen, dan ben je uiteindelijk op zoek naar draagvlak. Dat kan bijvoorbeeld op je werk zijn of bij de sportvereniging waar je in het bestuur zit. Of misschien ben je zelfs wel politiek actief bij een partij, vóór of achter de schermen…
Wat het ook is, welke situatie ook voor jou van toepassing is.... er zijn veel meer momenten in het dagelijkse leven, dan je wellicht denkt, waarop jij jouw gelijk wilt halen.
Maar ja, hoe doe je dat?
In dit blog leg ik je kort uit met welke fases in een gespreksgeschiedenis of -opbouw je rekening kunt houden op weg naar het (voor jou natuurlijk) prachtige moment dat jij jouw gelijk gaat behalen.
Ik heb het in dit blog achtereenvolgens over:
-
De dialoog
-
De discussie en
-
Het debat
Het is belangrijk om de verschillen tussen deze drie begrippen goed te begrijpen.
Je zult dan betere strategische keuzes maken in de gesprekken die je voert om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij jouw ultieme eindstreep te komen; dat je draagvlak vindt voor jouw plannen, ideeën, visies en suggesties.
1) DIALOOG
De dialoog is een gesprekstechniek waarbij je de focus hebt op het uitwisselen van ideeën en gedachten. Je stelt elkaar vooral INFORMERENDE vragen.
Dit zijn per definitie open vragen.
Je hebt daarbij zeker géén waardeoordelen over de ideeën van de ander. Die laat je voor wat ze zijn. Je knikt vriendelijk. Niets meer. Niets minder. Je neemt alles wat de ander zegt voor kennisgeving aan. Maar je luistert wel!
Natuurlijk gaat de inspirerende tekst verder onder deze afbeelding
2) DISCUSSIE
In een discussie is er nog steeds sprake van een uitwisseling van ideeën en gedachten.
Nu is het echter toegestaan om elkaar ook KRITISCHE vragen te stellen. Jawel... je mag het de ander best wel een beetje lastig maken!
En, je raadt het al: daarbij mag je zeker wel waardeoordelen geven over de ideeën van een ander. (“Ik vind jouw ideeën niet goed. Mijn ideeën zijn beter.”).
In een discussie ga je meer prikkelen en plagen. Een discussie voelt veel meer als een verbale uitdaging dan een dialoog. Bij een discussie zul je méér 'op scherp' moeten staan.
Natuurlijk gaat de inspirerende tekst verder onder deze afbeelding
3) DEBAT
Uiteindelijk kom je – als er geen consensus is bereikt in de eerste twee fases van een gespreksopbouw – tot een debat. Bij een debat is er niet alleen sprake van een uitwisseling van ideeën en gedachten maar ook van standpunten. (“Ik vind dat het kabinet meer klimaatmaatregelen moet nemen.”).
Ook hier stel je kritische vragen maar die vragen gaan nu een laag ‘dieper’ dan bij de discussie. Want, je ‘eist’ van de ander (de gespreksopponent) een ondubbelzinnig bewijs op de argumenten. Daar stel je dus veel open vragen over. Maar omgekeerd geldt het ook: ook jij zult jouw argumenten met ondubbelzinnige bewijzen moeten staven.
Het is in deze fase superbelangrijk om te weten waar een goed argument aan moet voldoen.
Als je in een debat vragen stelt, dan is het natuurlijk nog steeds strategisch handig om open vragen te stellen, maar het kan ook werken om hele strakke gesloten vragen te stellen, waarmee je jouw gespreksopponent dus dwingt om een keuze te maken.
Natuurlijk heb je in deze fase nog steeds waardeoordelen over het standpunt en de argumenten van de ander. En, je zult er alles aan doen om die onderuit te halen.
Bovendien is het in deze fase heel goed mogelijk dat je meerdere toehoorders zult moeten gaan overtuigen. Jouw verhaal moet dan ook op dit moment écht feilloos op orde zijn. Je kunt je geen inhoudelijke hiaten in jouw betoog of presentatie veroorloven.
Een gewaarschuwd mens telt echter wel voor twee:
Wees je bewust van de persoonlijke aanval die op jou kan worden gedaan! Herken deze. En, weet dan hoe te reageren.
Natuurlijk gaat de inspirerende tekst verder onder deze afbeelding
Maar er komt nóg een aspect in deze fase van DEBAT om de hoek kijken...
Omdat je een debat kunt beschouwen als een discussie met spelregels, komt er een deadline in zicht. Want, je kunt niet eeuwig met elkaar verbaal in conflict blijven.
Er moet een besluit worden genomen. Krijg je jouw gelijk, of niet? Zeker bij managementvergaderingen (die ook niet eeuwig kunnen duren), is er dus een punt waarop het echt ‘einde verhaal’ is en dat betekent dat je binnen die tijdspanne dus nu ook meer dan ooit de hoofdzaken zéér goed moet kunnen scheiden van de bijzaken. De tijdsdruk neemt toe!
Onze boodschap: Come To The Point!
Want het nemen van een besluit (Eens / Oneens) is onvermijdelijk nu.
PERSOONLIJKE VAARDIGHEDEN
Als je al het hierboven genoemde leest, dan zul je ongetwijfeld concluderen dat belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, het stellen van vragen, jezelf presenteren, je plek claimen in een gesprek (= assertiviteit) onverminderd ‘op orde’ dienen te zijn.
Met minder kun je geen genoegen nemen.
Want, jouw plannen (bijvoorbeeld op het werk), jouw ambities (bijvoorbeeld voor de sportclub waar je in het bestuur zit) of jouw visie op de samenleving (als je actief bent bij een politieke partij) verdienen natuurlijk veel meer dan slechts de verbale onderonsjes met jouw praatnetwerk.
Natuurlijk gaat de inspirerende tekst verder onder deze afbeelding
Jij verdient het om gelijk te krijgen.
Zodat jouw plannen de werkelijkheid worden.
(En, de wereld een beetje beter wordt!).
Maar doe het dus wel strategisch: dialoog --> discussie --> debat = draagvlak!
Want, draagvlak betekent: DEAL!
Natuurlijk gaat de inspirerende tekst verder onder deze afbeelding
Wil je deze vaardigheden trainen?
Dan ben je bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam – maar ook online – van harte welkom. Natuurlijk kun je je aanmelden voor een kosteloze kennismakingsdeelname. We zijn er 100% van overtuigd dat ‘slechts’ een kennismakingsdeelname jou al eerste heldere handvatten geeft over hoe je een betoog – in welke fase van jouw zoektocht naar draagvlak – vorm geeft.
Bovendien geven wij zeer regelmatig hoogwaardige trainingen en workshops in het bedrijfsleven, het onderwijs en bij de overheid. Logisch ook: want overtuigen willen we allemaal!
Waar je ook bent!
Daarnaast hebben al veel bedrijven en organisaties ontdekt dat het soms heel verstandig is om een onafhankelijke dagvoorzitter of debatleider in te huren, die niet alleen de verschillende fases van dialoog, discussies en debatten herkent, maar ook door zijn wijze van het stellen van vragen het eindresultaat zelfs naar een hoger niveau weet te brengen.
Dus, niet alleen inspiratie.
Maar ook impact!
Misschien een keer tot ziens?
Zou leuk zijn als we jou ook een keer bij de leukste debatclub van Nederland kunnen ontmoeten.
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- De PERSOONLIJKE AANVAL in een debat of discussie...
Herken de 3 verschillende typen persoonlijke aanvallen. En, weet wat je dan moet doen als dit jou overkomt.
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.